Autisme & ADHD

rijschool haarlemmermeer

Kan je je rijbewijs halen met autisme of ADHD?

Voor sommige mensen is het heel vanzelfsprekend dat ze rijlessen kunnen volgen en daarmee uiteindelijk hun rijbewijs kunnen halen.
Voor sommige anderen kan het, door een bepaalde concentratiestoornis of door andere omstandigheden, juist een hele opgave zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld autisme, ADD of ADHD. Dit zijn complexe stoornissen die vroeger nog geen naam hadden en niet begrepen werden.
Inmiddels weten we veel meer over de stoornissen en en de gevolgen ervan. Hierbij is duidelijk geworden dat iemand met ADHD daar op verschillende gebieden last van kan hebben. Zo ook met rijles.
Bij deze rijopleidingen adviseren wij altijd te kiezen voor een automaat, dit omdat schakelen net even teveel prikkels geven. Wil je toch schakelen, dan zullen we uiteraard er alles aan doen om je hierin te begeleiden.
Hou er ook rekening mee dat de rijopleiding echt wel een stuk langer duurt dan anders en dus ook meer geld kost. Gelukkig mag je bij rijschool Haarlemmermeer zonder extra kosten in termijnen betalen.

 

Gratis proefles

Zodra je je bij ons aanmeld plannen we eerst een gratis proefles in. Na deze proefles zullen we je vertellen wat wij denken hoeveel lessen je nodig hebt en hoe alles werkt. Vervolgens kan je in de app zelf je lessen gaan plannen. Wij hebben rijlessen van 1,5 uur omdat dit veel meer effect heeft dan lessen van 50 of 60 minuten. Bij ons heb je de keuze om losse lessen te volgen of om een lespakket af te nemen. Het voordeel van een lespakket is dat je vooraf weet wat je kwijt bent en je qua lesprijs per uur voordeliger uit bent. Mocht het nou zo zijn dat je toch minder rijlessen nodig hebt dan oorspronkelijk geschat, krijg je de niet gebruikte lessen gewoon terug betaald, wel zo eerlijk! Ook kan je het pakket gewoon in termijnen betalen, zo zit je niet direct aan een groot bedrag vast.

Wil je liever niet direct een pakket afnemen, dan is het uiteraard mogelijk per rijles te betalen. De betalingen zullen altijd per factuur worden voldaan, ongeacht of je een pakket neemt of losse rijlessen boekt.

Autisme

Met autisme moet je aan dezelfde eisen voldoen voor het behalen van je rijbewijs als ieder ander. Alleen de weg ernaar toe en de begeleiding is nét wat anders. De uitdagingen voor autisme en autorijden liggen in het snel verwerken van informatie, vooruit plannen in het verkeer en het herkennen van samenhang.

Rijschool voor mensen met autisme

We begrijpen bij dat autisme en autorijden om een andere manier van leren vraagt. Onze instructeurs spelen hierop in door rijlessen een vaste structuur te geven en rustig op te bouwen. Extra uitleg of even een momentje rust? Geen probleem, we passen alles op jouw tempo en manier van leren aan. Voordat je begint met rijlessen is het aan te raden om online de Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen, zo weet je waar je aan toe bent.

Gezondheidsverklaring autisme

De Gezondheidsverklaring vul je in op de website van het CBR. In deze verklaring staan 11 vragen over je gezondheid, zoals ‘Heeft een arts bij u autisme of een vorm daarvan vastgesteld, zoals PDD-NOS, McDD of Asperger’ of ‘Heeft een arts bij u een andere psychische of psychiatrische diagnose gesteld?’. Er zijn vervolgens 4 mogelijke uitkomsten van de Gezondheidsverklaring: je bent rijgeschikt, je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 jaar), je bent rijgeschikt onder voorwaarden (bijvoorbeeld na het aanpassen van de auto) of je bent niet rijgeschikt. Zo weet jij waar je aan toe bent en is ook de rijschool en het CBR op de hoogte. Ook voorkom je zo een hoop onnodige rijlessen, wanneer je bijvoorbeeld niet rijgeschikt blijkt te zijn.

Autisme rijbewijs

De volgende stap na de rijlessen bij autisme is het behalen van het praktijkexamen. Bij autisme is er sprake van een uitgebreide keuringsprocedure die je moet doorlopen:

  1. De Gezondheidsverklaring, met aanvullende informatie van een medisch specialist
  2. Keuring door een onafhankelijke medische specialist
  3. Praktische rijtest bij het CBR: het slagen voor de praktische rijtest is een voorwaarde voor het afrijden voor het praktijkexamen. Een deskundige van het CBR beoordeelt of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen
  4. Besluit: wanneer je de drie bovenstaande stappen met succes hebt doorlopen ontvang je een verklaring van Geschiktheid
  5. Tijd voor het échte praktijkexamen!

Een rijbewijs met autisme vraagt dus om heel wat extra stappen, maar bij rijschool Haarlemmermeer begeleiden we je graag in dit hele proces.

Meer informatie over autisme en je rijbewijs halen vindt je ook bij het CBR.

ADHD

Kenmerken van ADHD op de weg

ADHD zorgt voor een bepaalde mate van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit. Mensen met ADHD leven vaak in het hier en nu en vinden het lastig om de consequenties van hun handelingen in te zien. Er ontstaan vaak concentratieproblemen die op de weg natuurlijk gevaarlijk kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat rijles voor ADHD gegeven wordt door instructeurs die gespecialiseerd zijn in dit soort gevallen. De speciale instructeurs begrijpen de situatie en weten hoe ze de lessen het beste over kunnen brengen. Daarnaast kunnen zij, aan het einde van de lesperiode, uitstekend inschatten of de leerling klaar is om zelf de weg op te gaan.

Wat vooraf belangrijk is om te weten!

Als je als kind ADHD of ADD de diagnose hebt gekregen, maar voor je 16everjaardag de behandeling is gestaakt, is het antwoord op je gezondheidsverklaring “NEE”. Dan hoef je ook geen keuring en rijtest te doen.

Wat komt er allemaal bij kijken!

Wees eerlijk tegen je instructeur. Zij kunnen je dan beter begeleiden met je rijopleiding. Het is ook verstandig om vroegtijdig je gezondheidsverklaring in te dienen. Dit vergt namelijk bij het CBR nogal wat tijd met de afhandeling hiervan.

Na de goedkeuring door een onafhankelijke medisch specialist, volgt altijd een rijtest. Het is belangrijk om deze rijtest pas te doen na ±20 lesuren.

Hoe ziet zo’n rijtest eruit!

Wanneer de rijtest wordt afgenomen, wordt op de volgende aandacht punten gelet:

  • Aandacht blijven houden: het toetsen of je geconcentreerd blijft tijdens de hele rit
  • Gerichte aandacht: er wordt getoetst of je belangrijke en minder belangrijke zaken goed uit elkaar kan houden
  • Aandacht verdelen: het toetsen of je je aandacht goed kan verdelen tussen de bediening en de besturing van het voertuig en het verkeer om je heen. Ook in ingewikkelde verkeerssituaties
  • Besluitvorming: het toetsen of je weloverwogen je beslissingen neemt. En of je daarmee het andere verkeer niet hindert of je zelf in gevaar brengt

Heb je ADHD of een andere vorm van een concentratie- en/of communicatiestoornis? Wil je graag je rijbewijs halen? Neem eens contact op met rijschool Haarlemmermeer. De deskundige instructeurs zijn vriendelijk, geduldig en hebben de expertise in huis om iedereen te begeleiden op weg naar een rijbewijs. Bovendien heb je aan ons een betrouwbare rijschool waar je op kunt bouwen, met medewerkers die je van begin tot eind bijstaan. We gaan graag met je in gesprek over je situatie en bepalen samen wat voor jou de beste oplossing is. 

Meer informatie over ADHD en je rijbewijs halen vindt je ook bij het CBR.

 

rijlessen-in-haarlemmermeer

Haal jij ook je rijbewijs bij Rijschool Haarlemmermeer? Schrijf je nu in!

×