E achter B

rijschool haarlemmermeer

Aanhanger BE

Dit rijbewijs heeft u nodig indien u wilt gaan rijden met een aanhanger of caravan waarvan het samenstel incl. laadvermogen hoger dan 3500kg is.

BE rijbewijs, vaker nodig dan je denkt!
Voor je werk met een aanhanger achter de auto rijden, op vakantie met de caravan of bijvoorbeeld met een paardentrailer achter je auto. Je hebt het rijbewijs BE vaker nodig dan je misschien zou denken.

Rijopleiding op maat – opleiding al vanaf 1 dag!
Heb je geen haast met je BE rijbewijs halen? Dan is de standaard opleiding iets voor jou! Tijdens onze standaard opleiding leer je de fijne kneepjes van het rijden met een aanhanger. Je leert onder andere inparkeren, aan- en afkoppelen en achteruit rijden. Ook wordt er aandacht besteed aan de controlehandelingen en de documenten die bij de combinatie horen.

Tijdens deze opleiding les je één of meerdere keren per week. Het praktijkexamen rijbewijs BE kan direct aangevraagd worden, zo weet je direct waar je aan toe bent!

Haal het BE rijbewijs in 1 dag! Het kan bij rijschool Haarlemmermeer. Je begint ‘s ochtends vroeg met de opleiding en ‘s middags doe je examen voor je BE rijbewijs! Zo heb je heel snel je rijbewijs op zak. Wel is het verstandig om voorafgaand aan de opleiding een intake te rijden om je rijvaardigheid te bepalen. Na deze intake wordt direct de dagopleiding afgesproken. Je weet dus meteen wanneer je gaat lessen en afrijden.

De intake is vrijblijvend, dus na de intake kun je ook besluiten om de standaard of de opleiding in 1 dag te volgen. Schrijf je vandaag nog in en we nemen contact met je op om een afspraak in te plannen. De rijlessen worden gegeven in een Volvo XC60 automaat.

aanhanger rijbewijs haarlemmermeer
Gratis proefles

Zodra je je bij ons aanmeld plannen we eerst een gratis proefles in. Na deze proefles zullen we je vertellen wat wij denken hoeveel lessen je nodig hebt en hoe alles werkt. Vervolgens kan je in de app zelf je lessen gaan plannen. Wij hebben rijlessen van 1,5 uur omdat dit veel meer effect heeft dan lessen van 50 of 60 minuten. Bij ons heb je de keuze om losse lessen te volgen of om een lespakket af te nemen. Het voordeel van een lespakket is dat je vooraf weet wat je kwijt bent en je qua lesprijs per uur voordeliger uit bent. Mocht het nou zo zijn dat je toch minder rijlessen nodig hebt dan oorspronkelijk geschat, krijg je de niet gebruikte lessen gewoon terug betaald, wel zo eerlijk! Ook kan je het pakket gewoon in termijnen betalen, zo zit je niet direct aan een groot bedrag vast.

Wil je liever niet direct een pakket afnemen, dan is het uiteraard mogelijk per rijles te betalen. De betalingen zullen altijd per factuur worden voldaan, ongeacht of je een pakket neemt of losse rijlessen boekt.

Wanneer heb je een BE rijbewijs nodig?

Je hebt een BE rijbewijs nodig als je met de maximum massa van beide voertuigen (auto+aanhanger) boven de 3500 kg komt. De maximum massa staat op het kentekenbewijs.

De maximum massa is Ledig gewicht van het voertuig + laadvermogen.

Bepalend is wat het voertuig totaal mag wegen, (dit staat op het kentekenbewijs) ook al zou de aanhangwagen op het moment dat je er meer rijdt leeg zijn.

Voorbeeld aanhanger:
De aanhanger heeft een ledig gewicht van 700 kg en een laadvermogen van 1300 kg is totaal max. massa van 2000 kg. Je belaadt het voertuig tot 1500 kg. Dan moet je toch uit gaan van max. massa van 2000 kg om te bepalen of je er mee mag rijden.

Voorbeeld auto:
De auto heeft een ledig gewicht van 1450 kg en een laadvermogen van 600 kg. Is totaal max. massa  2050 kg. Nu mag je nog een aanhanger trekken met een max. massa van 1450 kg. Dit maximum gewicht ( max. massa ) staat op het kenteken van de aanhanger.

Voorbeelden combinatie:
De auto heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 2000 kg. De aanhanger heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 1450 kg. Het totaal van beide voertuigen is niet meer dan 3500 kg en heb je geen BE rijbewijs nodig.

De auto heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 2000 kg. De aanhanger heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 1600 kg. Het totaal van beide voertuigen is meer dan 3500 kg en heb je wel het BE rijbewijs nodig.

Belangrijk is ook dat de auto de aanhanger mag trekken, dit staat meestal op het kenteken of informeer bij het RDW.

Veelgestelde vragen

Is het verplicht om een intake te rijden?

 • Het is niet verplicht om een intake te rijden. Ons advies is om deze toch te rijden, zodat je weet wat er van je wordt verwacht tijdens de opleiding en het examen. Het is zonde om op de dagopleiding erachter te komen dat  je het examen niet gaat halen.

Hoe gaat de DUO opleiding in z’n werk?

 • De DUO dagopleiding BE is voor mensen met veel ervaring met het rijden met een aanhanger. Rijdt je regelmatig met een aanhanger, dan is een DUO opleiding ideaal.  Geef je samen met een vriend/vriendin/collega etc. op. Je gaat samen 6 uur op pad en doe je achter elkaar examen. Ook bij de DUO opleiding is een intake niet verplicht, maar wel het advies

Heb ik theorie nodig voor het BE rijbewijs?

 • Nee; een B rijbewijs is voldoende om het BE rijbewijs te kunnen halen. De minimale leeftijd is 18 jaar.
Hoe ziet het verloop van de aanhanger rijbewijs opleiding eruit?

Je komt op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats. ( meestal bij het CBR examenplaats ).

Wat moet je meenemen op deze dag?

 • Een geldige legitimatie, ( geldig rijbewijs is verplicht)
 • De oproep voor het examen uitgeprint meenemen (regelen wij).

Wat kan je verwachten op deze dag.

 • Als eerste neem je plaats achter het stuur en zet je de instellingen van de stoel en spiegels goed.
 • De instructeur vraagt wat informatie waarbij hij zijn lesstof kan aansluiten.
 • De instructeur geeft je wat uitleg wat er behandeld gaat worden.

Belangrijke punten zijn:

 • Een juist en op het juiste moment het kijkgedrag, ( spiegels dode hoeken ). Een auto met aanhanger is veel langer breder en hoger, maar ook wat trager met optrekken, men heeft ook veel minder uitzicht vandaar dat men verder weg moet kijken, veel eerder moet beginnen met kijken en veel meer moet controleren.
 • Een aangepaste snelheid bij het naderen van kruisingen, zijstraten, en rotondes. Als men rustig aan komt rijden heb je meer gelegenheid om de situatie te overzien en een juiste beslissing te nemen.
 • Op een juiste manier omgaan met kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en bromfietsers. ( b.v. bij het inhalen voldoende zijdelingse afstand houden en wanneer dat niet lukt erachter blijven tot er wel een gelegenheid is.
 • Ook goed opletten op overstekende voetgangers bij het afslaan en naderen van een V.O.P. ( Daar wordt in de praktijk nog al eens makkelijk mee omgegaan ).
 • Goed letten op de borden i.v.m de voorrang en b.v. 30 km zones. ( In 30 km zones heb je vaak te maken met gelijkwaardige kruisingen, dus voorrang aan alle bestuurders van rechts ).
 • De juiste plaats op de weg en in de bochten i.v.m. inloop en uitzwaai van de aanhangwagen en daarbij ook weer een juist kijkgedrag ( inloop en uitwaai aanhanger ).
 • Op een juiste manier het af en aankoppelen van de aanhanger. ( afkoppelen eerst handrem erop, daarna kabels los en als laatste steunwiel naar beneden ). ( aankoppelen eerst steunwiel naar beneden totdat de koppeling over de kogel klikt, daarna controleren of hij goed vast zit, te zien aan het pijltje of groene knopje maar nog extra controleren d.m.v. het wiel naar boven te draaien en kijken of de auto iets mee naar boven komt. Daarna kabels vast, losbreekremkabel en stroomkabel en als laatste de handrem eraf. Na het aankoppelen nog een algemene controle over verschillende punten van de aanhangwagen.
 • Op een juiste manier het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen. ( achteruit rijden over een bepaalde afstand met daarbij op een juiste manier en op tijd corrigeren. Achteruit de bocht om, meestal over de linkerkant omdat dat beter te overzien is.
 • Achteruit naar een garage of inrit.
 • Beide handen aan het stuur.

Al deze onderdelen worden behandeld tijdens deze dag.

Er worden nog een of twee pauzes gehouden en tijdens deze pauze worden de papieren van de auto en aanhangwagen doorgenomen omdat men voor het examen daar wat vragen over krijgt. Tijdens deze bevraging heb je de papieren voor je liggen dus de meeste vragen zijn af te lezen.

Er is geen apart theorie examen voor nodig.

Het totale examen duurt ongeveer 45 a 50 minuten. Bevraging, naar de combinatie toe lopen, ogen test, aankoppelen, controle punten en controle verlichting, daarna de praktijk rit die ongeveer 30 a 40 minuten duurt.

Na de examen rit krijg je gelijk de uitslag en motivatie.

Wanneer je geslaagd bent kan je de andere dag een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van je rijbewijs.

rijschool haarlemmermeer

Caravan training

Wat zijn de basisregels voor het rijden met een caravan? Hoe belaad je je caravan én auto verstandig? Wat moet je niet vergeten bij het aan- en afkoppelen? Bij Rijschool Haarlemmermeer komen al deze onderdelen aan bod in de BOVAG Caravantraining. In één dagdeel nemen we alles wat je moet weten over veilig rijden met je caravan met je door.  

De BOVAG Caravantraining is vooral heel praktisch, maar bevat ook een stukje theorie. In een halve dag krijg je alle essentiële technieken uitgelegd én oefen je samen met een BOVAG-rijinstructeur de belangrijkste manoeuvres en verkeerssituaties. Zo rijd jij straks met vertrouwen en veilig naar je kampeerbestemming.  

Wat komt er allemaal aan bod? 
Rijden met een caravan is ook een kwestie van doen. Daarom ga je het grootste deel van deze training vooral oefenen. Dat doe je met je eigen auto en caravan. Op een oefenterrein én op de openbare weg leer je de belangrijkste handelingen goed uitvoeren. Zoals:  

 • recht achteruit rijden  
 • draaicirkel in bochten 
 • bochtlinks/rechts achteruit 
 • parkeren of keren  
 • schaarpuntbepalen 
 • in- en uitrijden bij smalle situaties
 • juiste snelheid 
 • verkeersinzicht
 • spiegeltechniek
 • aan- en afkoppelen van de caravan
 • waterpasafstellen caravan 

Kosten en deelname
Je kunt de BOVAG Caravantraining alleen en als duo volgen. Kosten zijn € 120,- per persoon. 

Geïnteresseerd en wil je weten wanneer de volgende trainingsdag is. Stuur een mail naar info@rijschoolhaarlemmermeer.com

Na deelname ontvang je een BOVAG certificaat.

Alvast een beetje voorbereiden? Hieronder vindt je 4 handige instructie video’s.

Het beladen van de caravan

Het aankoppelen van de caravan

Het rijden met de caravan

Het afkoppelen van de caravan

Haal jij ook je rijbewijs bij Rijschool Haarlemmermeer? Schrijf je nu in!

×