E achter B

Aanhanger BE
LET OP LANGE WACHTTIJDEN BIJ HET CBR. HOU REKENING MET ca. 3 MAANDEN (onder voorbehoud)
Dit rijbewijs heeft u nodig indien u wilt gaan rijden met een aanhanger of caravan waarvan het samenstel incl. laadvermogen hoger dan 3500kg is.
U vindt deze gegevens op beide kentekenbewijzen.
BE rijbewijs, vaker nodig dan je denkt!
Voor je werk met een aanhanger achter de auto rijden, op vakantie met de caravan of bijvoorbeeld met een paardentrailer achter je auto. Je hebt het rijbewijs BE vaker nodig dan je misschien zou denken.
Rijden zonder rijbewijs is vragen om problemen.
Rijden zonder het juiste rijbewijs kost in 2023 € 340,- bij de eerste overtreding, bij een 2e overtreding is deze € 400,- + een voorwaardelijke hechtinis . Rij je beroepsmatig dan kan deze boete zomaar verviervoudigd worden aangezien het een economisch delict is.
Dat is echter niet het grootste probleem. Je rijdt op dat moment zonder geldig rijbewijs, dus je bent niet verzekerd. Zeker bij letselschade kan je dat heel veel problemen opleveren en ontzettend veel geld kosten.
Ook krijg je volgens wet- en regelgeving (artikel 4) een strafblad.
Zorg daarom voor het juiste rijbewijs!
Rijopleiding op maat – opleiding al vanaf 1 dag!
De meeste mensen doen de rijopleiding in 1 dag. Soms in 2 dagen. Zo leer je de fijne kneepjes van het rijden met een aanhanger. Je leert onder andere aan- en afkoppelen, rijden met een aanhanger en achteruit rijden. Ook wordt er aandacht besteed aan de controlehandelingen en de documenten die bij de combinatie horen. Hier krijgt je na de intake een document van toegestuurd zodat dit thuis alvast voorbereid kan worden.
Het praktijkexamen rijbewijs BE kan direct bij de intake aangevraagd worden, zo weet je direct waar je aan toe bent!
Let op! Vanwege enorme drukte en wachttijden bij het CBR is het verstandig op tijd te gaan plannen.
Momenteel kan je rekening houden met ca 2-3 maanden! Het rijbewijs nodig om van de zomer met de caravan weg te gaan? Schrijf je direct in.
Door wijzigingen in het reserveringssysteem kunnen rijscholen geen examens meer van te voren inkopen, deze dienen direct op naam te worden gereserveerd.
Schrijf je vandaag nog in en we nemen contact met je op om een intake in te plannen. De rijlessen worden gegeven in een Volvo XC60 automaat.
Heeft u al het BE rijbewijs of niet nodig met uw caravan en wilt u alleen een caravantraining? Dat kan ook! Lees er alles over op onze pagina CARAVANTRAINING.

Gratis proefles
Zodra je je bij ons aanmeld plannen we eerst een gratis proefles in. Na deze proefles zullen we je vertellen wat wij denken hoeveel lessen je nodig hebt en hoe alles werkt. Vervolgens kan je in de app zelf je lessen gaan plannen. Wij hebben rijlessen van 1,5 uur omdat dit veel meer effect heeft dan lessen van 50 of 60 minuten. Bij ons heb je de keuze om losse lessen te volgen of om een lespakket af te nemen. Het voordeel van een lespakket is dat je vooraf weet wat je kwijt bent en je qua lesprijs per uur voordeliger uit bent. Mocht het nou zo zijn dat je toch minder rijlessen nodig hebt dan oorspronkelijk geschat, krijg je de niet gebruikte lessen gewoon terug betaald, wel zo eerlijk! Ook kan je het pakket gewoon in termijnen betalen, zo zit je niet direct aan een groot bedrag vast.
Wil je liever niet direct een pakket afnemen, dan is het uiteraard mogelijk per rijles te betalen. De betalingen zullen altijd per factuur worden voldaan, ongeacht of je een pakket neemt of losse rijlessen boekt.
Wanneer heb je een BE rijbewijs nodig?
Je hebt een BE rijbewijs nodig als je met de maximum massa van beide voertuigen (auto+aanhanger) boven de 3500 kg komt. De maximum massa staat op het kentekenbewijs.
De maximum massa is Ledig gewicht van het voertuig + laadvermogen.
Bepalend is wat het voertuig totaal mag wegen, (dit staat op het kentekenbewijs) ook al zou de aanhangwagen op het moment dat je er meer rijdt leeg zijn.
Voorbeeld aanhanger:
De aanhanger heeft een ledig gewicht van 700 kg en een laadvermogen van 1300 kg is totaal max. massa van 2000 kg. Je belaadt het voertuig tot 1500 kg. Dan moet je toch uit gaan van max. massa van 2000 kg om te bepalen of je er mee mag rijden.
Voorbeeld auto:
De auto heeft een ledig gewicht van 1450 kg en een laadvermogen van 600 kg. Is totaal max. massa 2050 kg. Nu mag je nog een aanhanger trekken met een max. massa van 1450 kg. Dit maximum gewicht ( max. massa ) staat op het kenteken van de aanhanger.
Voorbeelden combinatie:
De auto heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 2000 kg. De aanhanger heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 1450 kg. Het totaal van beide voertuigen is niet meer dan 3500 kg en heb je geen BE rijbewijs nodig.
De auto heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 2000 kg. De aanhanger heeft een ledig gewicht + laadvermogen van 1600 kg. Het totaal van beide voertuigen is meer dan 3500 kg en heb je wel het BE rijbewijs nodig.
Belangrijk is ook dat de auto de aanhanger mag trekken, dit staat meestal op het kenteken of informeer bij het RDW.
Veelgestelde vragen
Is het verplicht om een intake te rijden?
- Wij doen altijd een intake. Tijdens de intake kunnen we dan ook het examen reserveren. Het is ook mogelijk om al eerder een examen vast te leggen. Na inschrijving bespreken we deze mogelijkheden met u.
Heb ik theorie nodig voor het BE rijbewijs?
- Nee; een B rijbewijs is voldoende om het BE rijbewijs te kunnen halen. De minimale leeftijd is 18 jaar.
Moet ik mij voorbereiden?
- Ja, na de intake sturen wij per mail een boekje met alle informatie. Hierin staan de kentekenkaarten, uitleg over aan-/afkoppelen, spiegels, hoe een examen gaat en meer. Ook staan er een aantal veel voorkomende vragen en antwoorden bij, Op deze manier ben je helemaal goed voorbereid op wat je kan verwachten.
Hoe ziet het verloop van de aanhanger rijbewijs opleiding eruit?
Je komt op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats. ( vaak bij het CBR examenplaats ).
Wat moet je meenemen op deze dag?
- Een geldige legitimatie, (rijbewijs is verplicht, indien verlopen ook een ander geldig legitimatiebewijs)
- De oproep voor het examen (regelen wij).
Wat kan je verwachten op deze dag.
- Als eerste neem je plaats achter het stuur en zet je de instellingen van de stoel en spiegels goed.
- De instructeur vraagt wat informatie waarbij hij zijn lesstof kan aansluiten.
- De instructeur geeft je wat uitleg wat er behandeld gaat worden.
Belangrijke punten zijn:
- Een juist en op het juiste moment het kijkgedrag, ( spiegels dode hoeken ). Een auto met aanhanger is veel langer breder en hoger, maar ook wat trager met optrekken, men heeft ook veel minder uitzicht vandaar dat men verder weg moet kijken, veel eerder moet beginnen met kijken en veel meer moet controleren.
- Een aangepaste snelheid bij het naderen van kruisingen, zijstraten, en rotondes. Als men rustig aan komt rijden heb je meer gelegenheid om de situatie te overzien en een juiste beslissing te nemen.
- Op een juiste manier omgaan met kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en bromfietsers. ( b.v. bij het inhalen voldoende zijdelingse afstand houden en wanneer dat niet lukt erachter blijven tot er wel een gelegenheid is.
- Ook goed opletten op overstekende voetgangers bij het afslaan en naderen van een V.O.P. ( Daar wordt in de praktijk nog al eens makkelijk mee omgegaan ).
- Goed letten op de borden i.v.m de voorrang en b.v. 30 km zones. ( In 30 km zones heb je vaak te maken met gelijkwaardige kruisingen, dus voorrang aan alle bestuurders van rechts ).
- De juiste plaats op de weg en in de bochten i.v.m. inloop en uitzwaai van de aanhangwagen en daarbij ook weer een juist kijkgedrag ( inloop en uitwaai aanhanger ).
- Op een juiste manier het af en aankoppelen van de aanhanger.
- Op een juiste manier het uitvoeren van de bijzondere verrichtingen. ( achteruit rijden over een bepaalde afstand met daarbij op een juiste manier en op tijd corrigeren. Achteruit de bocht om, meestal over de linkerkant omdat dat beter te overzien is.
- Achteruit naar een garage of inrit.
- Beide handen aan het stuur.
Al deze onderdelen worden behandeld tijdens deze dag.
Er worden nog een of twee pauzes gehouden en tijdens deze pauze worden de papieren van de auto en aanhangwagen doorgenomen omdat men voor het examen daar wat vragen over krijgt. Tijdens deze bevraging heb je de papieren voor je liggen dus de meeste vragen zijn af te lezen.
Er is geen apart theorie examen voor nodig.
Het totale examen duurt ongeveer 45 a 50 minuten. Bevraging, naar de combinatie toe lopen, ogen test, aankoppelen, controle punten en controle verlichting, daarna de praktijk rit die ongeveer 30 a 40 minuten duurt.
Na de examen rit krijg je gelijk de uitslag en motivatie.
Wanneer je geslaagd bent kan je de volgende dag een afspraak maken bij de gemeente voor het aanvragen van je rijbewijs of dit online regelen via de RDW.