Covid-19 update

We begrijpen dat er rondom het corona virus veel vragen zijn omtrent de rijopleiding. Wanneer gaan de theorie-examensweer beginnen? Gaat de leeftijdsgrens omhoog? Zijn de wachttijden lang? Hieronder proberen we zoveel mogelijk antwoord te geven op je vragen.

Gelukkig zijn de rijlessen weer toegestaan en ook de praktijkexamens vinden weer plaats. Het CBR is de laatste tijd erg veel in het nieuws geweest met de aankondiging voor drastische maatregelen. Vooralsnog is dit een vooruitlopend plan als het landelijke slagingspercentage niet omhoog gaat.

Tussentijdse toets en Faalangstexamen
De eerste stappen die gezet zullen worden is het tijdelijk stoppen met de tussentijdse toets en het faalangstexamen.

Leeftijdsgrens naar 18 jaar
Een laatste troef die het CBR wil is de leeftijdsgrens tijdelijk terug te zetten naar 18 jaar om examen te mogen doen. Dit is echt een laatste middel die ze zullen toepassen als het gemiddelde niet omhoog gaat. Vooralsnog ziet het er naar uit dat het helemaal niet nodig is. De eerste 4 weken na de 2e lockdown zijn de cijfers al omhoog gegaan, de verwachting is dus ook dat dit niet nodig zal zijn.
Mocht het CBR dit toch besluiten zal dit eerst door de 2e kamer moeten worden goed gekeurd. De rijscholen en de brancheverenigingen, waaronder BOVAG, zijn druk bezig het CBR te overtuigen dat dit een schandalige maatregel is en dit leerlingen alleen maar dupeert. Er zijn namelijk genoeg leerlingen van 16/17 jaar al bezig om hun rijbewijs te halen. Wij doen er dan ook alles aan om dit te voorkomen.

Kan je dan wel starten met 16,5 jaar?
Het antwoord is simpel: JA
Zoals gezegd zullen we er alles aan doen om het tegen te gaan. Mocht het CBR dit toch besluiten dan zullen zij met een compensatie of overgangsregeling moeten komen, bijvoorbeeld de leerlingen die reeds een machtiging hebben afgegeven wel examen laten doen met 17 jaar.

Theorie examens.
Gelukkig worden er weer theorie examens afgenomen. Het CBR heeft aangekondigd extra capaciteit in te zetten wanneer dit nodig is.
Zodra je een examen gaat plannen zal je waarschijnlijk alleen een datum vinden die ver weg is, soms wel 4 maanden. Ons advies is dan ook, plan in ieder geval een datum, je mag deze 5x wijzigen. Kijk vervolgens regelmatig of er een datum dichterbij beschikbaar is, het komt zelfs voor dat er ineens een volgende dag al een plekje vrij is gekomen.

Nieuwe leerlingen
Nieuwe leerlingen kunnen gewoon beginnen! Gemiddeld heeft een leerling ca. 30/35 lessen nodig. Dit betekend met eens per week lessen dat je 30/35 weken bezig bent. Genoeg tijd om je theorie examen te plannen. Zodra je deze dan hebt gehaald kan er bekeken worden of je misschien meer wil en kan rijden per week om je z.s.m. naar het praktijkexamen te laten gaan.
Hou wel rekening met een wachtlijst. Momenteel hebben wij GEEN wachtlijsten. Dit komt simpelweg doordat wij ontzettend veel inhaalexamens hebben en veel leerlingen hun rijbewijs bij ons halen.

Wachttijden praktijkexamens.
Momenteel zijn er nog geen extreme wachttijden geconstateerd. Ieder examen die we reserveren kan binnen het gestelde termijn van ca. 6-8 weken. 
Ook komen er regelmatig tijden extra beschikbaar bij het CBR.
Uiteraard proberen wij ver van te voren te reserveren zodat de leerling een mooie tijd, naar eigen wens, kan bemachtigen. Zodra een leerling het theorieexamen heeft gehaald zullen we de lessen met de leerling fictief doorplannen om zo tot een examendatum te komen.

Welke maatregelen hebben we getroffen in de rijlessen.
We vragen je om bij gezondheidsklachten contact met ons op te nemen of de rijles te annuleren.

Iedere rijles zullen we je de volgende vragen stellen:

  1. Had je een van de volgende klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts van 38oC of meer, benauwdheidsklachten?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot of gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?
  4. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in thuisisolatie omdat je:
   – direct contact hebt gehad met iemand met corona?
   -terug bent gekomen uit een COVID-19 risicogebied (code rood of oranje)?

Indien je op de vragen “NEE” kan antwoorden, kan de rijles plaats vinden. Indien er op één van de vragen op voorhand al met een “JA” beantwoord moet worden, annuleer dan je rijlessen en neem contact met ons op.

Rijlessen zijn alleen mogelijk indien we ons aan het veiligheidsprotocol houden.
Buiten de eerder genoemde vragen staat hier het volgende in beschreven:
-Voorafgaand aan elke les wordt het voertuig gedesinfecteerd en gelucht. Hierdoor komt het voorlopig niet voor dat er meer dan 1 leerling tegelijk in de auto aanwezig is. Ook is het niet mogelijk dat er iemand mee rijdt.
-Leerling en instructeur dragen een mondkapje. Leerlingen moeten zelf zorgdragen voor een mondkapje. Mondkapje vergeten? Dan hebben we ze in de auto ook.